Bouillabaisse ja rouille

Bouillabaisse ja rouille
 
Raaka-aineet
Bouillabaisse
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 varsisellerin oksaa
  • 1 fenkoli
  • 2 porkkanaa
  • 250 g purjoa
  • 1 dl oliiviöljyä paistamiseen
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 2 tähtianista
  • 0,5 tl sahramia
  • 4 dl valkoviiniä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 1 l kalalientä
  • 400 g sinisimpukoita
  • 1 pnt basilikaa
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 300 g vaaleaa kalaa (esim. kuha tai ahven)
  • 100 g jättikatkaravunpyrstöjä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (anisviinaa)
Rouille
  • 2 siivua vaaleaa leipää
  • 1 dl kylmää bouillabaissen lientä
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl mietoa oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • pari tippaa tabascoa
  • suolaa
Valmistusohjeet
Bouillabaisse
  1. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi varsisellerit, fenkoli ja porkkanat sekä purjo.
  2. Kuullota kasvikset oliiviöljyssä. Lisää kattilaan mausteet ja valkoviini, kiehauta. Lisää joukkoon tomaattipyree ja kalaliemi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Pese sillä välin sinisimpukat, hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.
  3. Lisää kattilaan kalat, sinisimpukat, ravunpyrstöt ja basilika. Mausta keitto appelsiinin kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla. Lisää keittoon halutessasi tujaus anisviinaa.
  4. Tarjoile bouillabaisse rouillen ja paahdetun leivän kanssa.
Rouille
  1. Poista leivästä kuori ja paloittele leipä syvään astiaan.
  2. Lisää kulhoon liemi, keltuainen, sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää lopuksi mukaan öljy ohuena nauhana kokoajan soseuttaen.
  3. Mausta rouille sitruunamehulla, tabascolla ja suolalla.