Bouillabaisse ja rouille
Raaka-aineet
Bouillabaisse
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 varsisellerin oksaa
- 1 fenkoli
- 2 porkkanaa
- 250 g purjoa
- 1 dl oliiviöljyä paistamiseen
- 2 tl fenkolin siemeniä
- 2 tähtianista
- 0,5 tl sahramia
- 4 dl valkoviiniä
- 1 dl tomaattipyreetä
- 1 l kalalientä
- 400 g sinisimpukoita
- 1 pnt basilikaa
- 1 appelsiinin kuoriraaste
- 300 g vaaleaa kalaa (esim. kuha tai ahven)
- 100 g jättikatkaravunpyrstöjä
- suolaa
- mustapippuria
- (anisviinaa)
Rouille
- 2 siivua vaaleaa leipää
- 1 dl kylmää bouillabaissen lientä
- 1 kananmunan keltuainen
- 2 tl Dijon-sinappia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl mietoa oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- pari tippaa tabascoa
- suolaa
Valmistusohjeet
Bouillabaisse
- Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi varsisellerit, fenkoli ja porkkanat sekä purjo.
- Kuullota kasvikset oliiviöljyssä. Lisää kattilaan mausteet ja valkoviini, kiehauta. Lisää joukkoon tomaattipyree ja kalaliemi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Pese sillä välin sinisimpukat, hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.
- Lisää kattilaan kalat, sinisimpukat, ravunpyrstöt ja basilika. Mausta keitto appelsiinin kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla. Lisää keittoon halutessasi tujaus anisviinaa.
- Tarjoile bouillabaisse rouillen ja paahdetun leivän kanssa.
Rouille
- Poista leivästä kuori ja paloittele leipä syvään astiaan.
- Lisää kulhoon liemi, keltuainen, sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää lopuksi mukaan öljy ohuena nauhana kokoajan soseuttaen.
- Mausta rouille sitruunamehulla, tabascolla ja suolalla.