Kirpeä marenkiherkku

Kirpeä marenkiherkku
 
Raaka-aineet
Muropohjat 8-10kpl (halkaisija n.10 cm)
  • 150 g voita
  • 0,75 dl sokeria
  • n. 3,75 dl vehnäjauhoja
  • ripaus leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
Italialainen marenki
  • 3 (n. 120 g) kananmunan valkuaista
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
Lime-passionkiisseli
  • 0,75dl limemehua
  • 5 tuoreen passionhedelmän sisusta (0,75 dl)
  • 1,25 dl vettä
  • 1,25 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 rkl maissitärkkelystä
  • 100 g kylmää voita
Valmistusohjeet
Muropohjat
  1. Sekoita huoneenlämmössä hieman pehmentynyt voi ja sokeri, älä vaahdota.
  2. Lisää joukkoon kananmunat sekä keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinasta tasainen.
  3. Painele taikinasta noin 3 cm paksu levy, kääri kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään.
  4. Kauli taikina ohueksi ja painele annosvuokien pohjalle ja reunoille, laita jääkaappiin kovettumaan.
  5. Esipaista pohjat 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Italialainen marenki
  1. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja keitä 123-asteiseksi. Kaada seos ohuena nauhana vaahdotetun valkuaisen joukkoon. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
  2. (Ala vaahdottaa valkuaisia, kun sokeriveden lämpötila n. 118 astetta – valkuaisvaahdon on tarkoitus olla vielä pehmeää, kun kuuma sokerivesi kaadetaan joukkoon.)
Lime-passionkiisseli
  1. Kiehauta kattilassa passion, limen mehu, vesi ja 1,25 dl sokeria.
  2. Vispaa kananmuna, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys hyvin yhteen.
  3. Kaada kuuma neste hiljalleen kananmunaseoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen.
  4. Kaada takaisin kattilaan ja kuumenna hiljalleen koko ajan sekoitellen, älä päästä kiehumaan. Jatka kuumennusta, kunnes seos sakenee paksuksi kiisseliksi.
  5. Kaada lime-passionkiisseli pois kattilasta ja lisää joukkoon kylmä voi ja sekoittele, kunnes voi sulaa.
  6. Jos et pidä raksuvista passionhedelmän siemenistä, voit ne toki paseerata täytteestä pois.
  7. Pursota tasainen kerros täytettä esipaistettuihin muropohjiin. Anna jäähtyä hyvin, mielellään muutama tunti jääkaapissa.
  8. Pursota tai levitä marenki jämähtäneen täytteen päälle ja ruskista pinta tohottimella (kaasupoltin) tai laita pieneksi hetkeksi uuniin grillivastuksen alle (tässä tapauksessa vahdi hyvin tarkkaan, ettei pinta pala). Tarkoitus on saada aikaan kauniin kullanruskea väri.