Mustikkakukko eli rättänä

Mustikkakukko eli rättänä
 
Raaka-aineet
  • 125 g voita tai margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl ohrajauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 5 dl mustikoita
  • n.0,5 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
Wanhan ajan vaniljajäätelö
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl täysmaitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 3 dl kuohukermaa
Valmistusohjeet
  1. Sekoita pehmeä rasva, sokeri ja jauhot taikinaksi käsin tai koneella. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään tunti.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmasosaa ja kauli pöydällä vuoan muotoiseksi kukon pohjataikinaksi. Nosta taikinalevy uunivuokaan ja painele vuoan pohjalleja reunoille.
  3. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan. Kauli samalla tavalla kansi lopputaikinasta ja nosta mustikoiden päälle. Painele taikina reunoista yhteen.
  4. Paista mustikkakukkoa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Laske uunin lämpö 180 asteeseen, kun kukko alkaa saada väriä.
  5. Jos teet annosrättänöitä, ota muotilla pyöreitä pohjia kaulitusta taikinasta ja painele huolellisesti pieniin annosvuokiin. Annosrättänöihin tarvitaan mustikoita hieman vähemmän kuin isoon vuokaan tehtyyn mustikkakukkoon.
  6. Vinkki! Mustikkakukon voi tehdä kokonaan ruisjauhoista. Taikinan voi myös taputella vuokaan jauhotetulla kädellä.
Wanhan ajan vaniljajäätelö
  1. Voit käyttää myös laktoosittomia tuotteita.
  2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
  3. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet ulos.
  4. Lisää kattilaan maito, vaniljatangon siemenet ja vaniljatanko.
  5. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen.
  6. Kaada tilkka maitoa munasokeri-seokseen hyvin sekoittaen. Lisää sitten loppu maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna, kunnes vaahto häviää ja seos sakenee, älä kuitenkaan anna kiehua. Laita seos jäähtymään.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää jäähtyneeseen maitomuna-seokseen. Kaada pakastusastiaan ja laita kolmeksi tunniksi pakastimeen.
  8. Ota jäätelö pois pakastimesta ja sekoita sitä joko sähkövatkaimella tai perunasurvimella, jotta syntyneet kiteet rikkoutuisivat. Laita takaisin pakastimeen ja toista kahden tunnin kuluttua. Pakasta vielä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.