Päärynätorttu
Raaka-aineet
- 125 g voita
- 1,25 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 100 g vaniljarahkaa
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl mantelijauhetta
Täyte
- 100 g vaniljarahkaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2-3 rkl sokeria
- 2-3 kiinteää päärynää
Sitruunainen vaniljakastike
- 5 dl kevytmaitoa
- 1 vaniljatanko
- vajaan sitruunan raastettu kuori
- 2 kananmunaa
- 1 keltuainen
- 1 tl maissijauhoja
- 1 tl vehnäjauhoja
- 0,75 dl sokeria
- 50 g voita
Valmistusohjeet
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita.
- Lisää joukkoon rahka ja sekoita tasaiseksi.
- Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinan joukkoon.
- Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Sekoita täytettä varten rahka, tuorejuusto ja sokeri ja lusikoi pohjataikinan päälle.
- Kuori ja siivuta päärynät ja asettele kauniisti vuokaan
- Paista noin 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Sitruunainen vaniljakastike
- Raasta sitruunan kuori ja laita kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja
- raaputa siemenet pois veitsen kärjellä. Lisää sekä tanko että siemenet
- kattilaan maidon kanssa ja kiehauta.
- Vatkaa kananmunat, keltuainen, sokeri, maissitärkkelys ja vehnäjauhot
- Kuohkeaksi vaahdoksi ja kaada joukkoon kuuma maito pienissä erissä koko ajan hyvin sekoittaen.
- Kaada seos takaisin kattilaan ja jatka kuumentamista miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Älä päästä kiehumaan.
- Kastike on valmista kun se on sopivan paksua.
- Kaada kastike pois kattilasta, poista vaniljatanko, lisää joukkoon kylmä voi ja sekoittele, kunnes voi sulaa.