Perinteinen poronkäristys
Raaka-aineet
- n. 500 g käristyslihaa
- 1,5 rkl rasvaa
- 1 dl vettä
- n. 1 tl suolaa
- 2 dl vettä
Perunamuusi
- n. 400 g kuorittuja perunoita
- 1 rkl voita
- 1-2 sipulia
- 1 dl maitoa
- n. 1 tl suolaa
Valmistusohjeet
- Lämmitä ruokaöljy padassa kuumaksi. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Lisää halutessasi myös voita. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10-20 minuuttia.
- Haudutusajasta on olemassa monta näkemystä, itse kukin kokki määrittelee itse parhaiten haudutusajan. Tärkeää on ettei käristyslihaa ruskisteta liian pitkään, näin saadaan pidettyä liha mureana ja poron maku säilytettyä. Maista ennen tarjoilua.
Perunamuusi
- Laita perunat kiehumaan. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito. Mausta suolalla.
- Tarjoile pottuvoi lämmitetyille lautasille, muotoile sopiva kolo keskelle ja annostele käristys siihen. Tarjoile lisukkeena puolukkasurvosta ja maustekurkkuja.