Rahkalettuset ja rukiiset sämpylät
Raaka-aineet
Rukiiset sämpylät
- 0,5 l haaleaa vettä tai maitoa
- 40 g tuorehiivaa
- n. 2 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 50 g pehmeää voita
- 1 dl ruisleseitä
- 2 dl karkeita ruisjauhoja
- n. 7-8 dl vehnäjauhoja
Valmistusohjeet
Rahkalettuset
- Sekoita aineet hyvin keskenään ja anna seistä hetki niin, että jauhot ja
- perunahiutaleet hieman turpoavat
- Lusikoi sopivan kokoiset taikinamöykyt kuumalle pannulle ja paista.
- Tarjoile tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin tai hunajan kanssa
Rukiiset sämpylät
- Liota hiiva taikinanesteeseen ja kaada joukkoon loput kuivat aineet.
- Vaivaa taikinaa hetki ja lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista kunnes
- taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin astian reunoista.
- Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele pötköiksi. Anna levätä noin 10 minuuttia.
- Jaa molemmat taikinapötköt noin 12 palaan ja pyörittele palloiksi.
- Nostata liinan alla noin 40 minuuttia (riippuen huoneenlämpötilasta).
- Paista noin 210-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.