Rahkalettuset ja rukiiset sämpylät

Rahkalettuset ja rukiiset sämpylät
 
Raaka-aineet
Rukiiset sämpylät
  • 0,5 l haaleaa vettä tai maitoa
  • 40 g tuorehiivaa
  • n. 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 dl ruisleseitä
  • 2 dl karkeita ruisjauhoja
  • n. 7-8 dl vehnäjauhoja
Valmistusohjeet
Rahkalettuset
  1. Sekoita aineet hyvin keskenään ja anna seistä hetki niin, että jauhot ja
  2. perunahiutaleet hieman turpoavat
  3. Lusikoi sopivan kokoiset taikinamöykyt kuumalle pannulle ja paista.
  4. Tarjoile tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin tai hunajan kanssa
Rukiiset sämpylät
  1. Liota hiiva taikinanesteeseen ja kaada joukkoon loput kuivat aineet.
  2. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista kunnes
  3. taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin astian reunoista.
  4. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele pötköiksi. Anna levätä noin 10 minuuttia.
  5. Jaa molemmat taikinapötköt noin 12 palaan ja pyörittele palloiksi.
  6. Nostata liinan alla noin 40 minuuttia (riippuen huoneenlämpötilasta).
  7. Paista noin 210-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.