Tarte Tatin omenasta
Raaka-aineet
Taikina
- 250 g vehnäjauhoja
- 100 g kylmää voita kuutioina
- 100 g tomusokeria
- ripaus suolaa
- 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
Täyte
- 4 Granny Smith-omenaa tai muuta kiinteää ja kirpeää omenaa kuorittuna lohkoina
- 80 g voita
- 1 dl sokeria
- tilkka vettä
Valmistusohjeet
Taikina
- Nypi jauhot, voi ja tomusokeri keskenään, kunnes taikina on murumaista. Lisää suola ja kananmunat. Työstä taikina tasaiseksi palloksi ja kääri kelmuun ja laita kylmään vetäytymään 4-5 tunniksi.
Täyte
- Laita sokeri paksupohjaiseen pannuun ja ala kuumentaa hiljalleen. Anna sokerin sulaa sekoittamatta, kunnes alkaa karamellisoitua. Lisää voi, sekoita ja lisää tilkka vettä. Laita pannulle lopuksi omenat ja anna niiden karamellisoitua ja kypsyä hieman.
- Siirrä omenatäyte uuninkestävään piirasvuokaan/pannuun ja peitä taikinakuorella. Voitele kansi munalla ja paista 200-asteisessa uunissa, kunnes taikina on kypsä. Kumoa esille.
- Tarjoile vaniljajäätelön tai maustetun creme fraichen kanssa.