Herukka-marenkitartaletti
Raaka-aineet
Herukkahilloke
- 3 dl mustaherukoita
- 1,5 dl punaherukoita
- n. 2 dl hillosokeria
- vajaa 1dl vettä
Pohja
- 200 g voita
- reilu 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruishiutaleita
- 0,67 dl ruisjauhoja
- 0,25 tl leivinjauhetta
Marenki
- 3 valkuaista
- 2 dl sokeria
Valmistusohjeet
Herukkahilloke
- Laita herukat ja vesi kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
Pohja
- Sekoita voi ja sokeri, lisää kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Painele taikina noin 30 cm:n piirakkavuokaan tasaisesti sekä reunoille että pohjalle. Laita hetkeksi pakkaseen kylmenevään.
- Esipaista pohja 220-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä. Käytä apuna leivinpaperia ja kuivattuja herneitä tai riisiä.
- Poista leivinpaperi ja herneet tai riisit ja paista pohjaa vielä noin viisi minuuttia.
- Levitä hilloke pohjan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Marenki
- Sekoita valkuaiset ja puolet sokerista kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä ja vispaa koko ajan. Voit tehdä tämän myös käyttäen kuumavesihaudetta.
- Jatka lämmittämistä, kunnes valkuaismassa on reilusti kädenlämpöistä. Ota pois lämmöltä ja jatka vatkaamista tehosekoittimella. Lisää loput sokerista ja jatka vaahdottamista, kunnes marenki on kauniin kiiltävää ja sokeri on täysin sulanut.
- Levitä marenki piirakan päälle. Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja laita uunin grillivastukset päälle. Ruskista piirakan pintaa uunissa noin 1-2 minuuttia. Kääntele piirasta tarvittaessa tasaisen lopputuloksen saamiseksi.
- Anna jäähtyä ja tarjoa samana päivänä.